Başlangıç > 21. yy kitap incelemeleri > “Etkili Liderlik Becerileri” : Rupert Eales-White

“Etkili Liderlik Becerileri” : Rupert Eales-White


Rupert Eales-White tarafından kaleme alınmış olan “Etkili Liderlik Becerileri” adlı kitap okuyanları ilk olarak renkli tasarımıyla kendine çekmektedir.Tarihi, savaş sanatını geliştirmek ve strateji oluşturmak amacına dayanan, günümüzde de en sevilen mantık oyunları arasında olan santranç kapak resmi olarak yer almıştır.Özellikle altın renkli santraç taşları ve “şah” dikkat çekmektedir.Eales-White, kapakta kitabın içeriğinden bazı sinyaller vermektedir:

*Becerilerinizi geliştirin

*Potansiyelinizin farkına varın

*Etkili bir takım kurun

*Yönlendirin,motive edin,örnek olun.

Arka kapağa baktığımızda; Eales-White’ın okuyanlara kitabın içerdiği kilit noktalar hakkında çeşitli bilgiler vermektedir.Eales-White’ın “Etkili liderlik becerileri, iyi yönetimin can damarıdır.”sözü kitabın önemini vurgular niteliktedir.

“Etkili Liderlik Becerileri” adlı kitap içeriğiyle de farkını göstermektedir.Sekiz ana başlık altında hazırlanmış kitabın giriş bölümünde Eales-White, okuyanlarına bölümler hakkında kısa kısa açıklamalarda bulunmaktadır.Bu bölümlere değinecek olursak:

1.Liderlik rolünü bağlamına oturtmak:Eales-White; burada bir liderin kendini “büyüme ve öğrenme yaratıcısı” olarak görmesinin gerekliliğinin, ayrıca “patron” ve “ast” kavramlarının üzerinde durmaktadır.Okuyan lara örnek olay sunan Eales-White, “Roller ve Bileşim” adlı Drucker’ın (1967) tablosuna da yer vermektedir.

2.Etkili liderliği tanımlama:Liderlik ve etkili liderlik arasındaki fark üzerinde duran Eales-White, Malezyalı çokuluslu bir şirketi okurlarına örnek olarak sunmaktadır.

3.Kendi gelişiminizi yaratma:Okurlara; özgüven oluşturma, farkındalık geliştirme, sınırlayıcı inançların üstesinden gelme, düşünce yapısı kurma, performans artırmaya yönelik bir çalışma sunmaktadır.

4.Liderlik oryantasyonunuzu ve tarzını anlama:Bu bölüm de oldukça ilgi çekici olmasının yanında, okuyucunun zihnini açık tutmayı sağladığı görülmektedir.Dikkat çekici bir örnek ve okuyanı da kitabın içine dahil eden iki farklı anketle karşılaşılmaktadır.

5.Temel liderlik becerilerini geliştirme:Birçok insanın sorun yaşadığı “soru sorma” ve “dinleme” üzerinde durulmaktadır.

6.Eleman performansını artırma:Eales-White bu bölümde; örnek bir olayla rapor sunan bir elemandan nasıl daha iyi bir performans alınabileceği ile ilgili kilit noktaları açıklamaktadır.

7.Etkili bir takım kurma:Bu bölümde çeşitli tablolarla;

-Neden takım kurulmalı,
-Doğru sayı aralığı nedir,
-”Etkili Takım” nasıldır,
-Takımlar nasıl gelişir,

-Etkili bir takım nasıl kurulur” soruları ele alınmaktadır.

8.Değişim yönetimi:Ani bir değişime nasıl reaksiyon verileceği ve bundan nasıl fayda sağlanacağı üzerinde durulan bu bölüm kitabın son başlığı altında yazılmıştır.Eales-White’ın bu bölümde de farklı yollarla anlatımını süslemektedir.

Kitabın en son kısmını ise; Eales-White’ın yararlandığı kaynaklar ve önerdiği diğer kitaplar oluşturmaktadır.

“Etkili Liderlik Becerileri” adlı kitabı genel olarak ele almak gerekirse; sürükleyici bir anlatım ve farklı yöntemlerle(çizelgeler,tablolar,örnek olaylar,anketler) okuyanlara oldukça yarar sağlayacak türden bir kitap olduğu görülmektedir.Sıradan bir lider değil de, farklı ve etkili bir lider olmayı hedefleyen herkesin yararlanabileceği bir kitaptır.Bunun yanında kişisel gelişim için de iyi bir kaynak olma özelliğini içerisinde barındırmaktadır.Hedefiniz liderlikse ve bunu en iyi şekilde yapmak istiyorsanız bu kitabı okumalısınız.Okuduktan sonra bunları uygulamakla hayatınızda biçok değişimi de beraberinde getirmiş olacaksınız.
EBRU AKÇAY
  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın